Helmi on herännyt eloon

5.1.2016 / Asuminen / Yleiset

Uusimme parin vuoden takaisen jutun missä Impilinnan asukas kertoo alueen elämästä. Täältä voit käydä lukemassa lisää Impilinnan myynnissä olevista asunnoista.

Kinkomaan sairaala-alueella Muuramessa asuvat perheet muodostivat 1960-luvulla tiiviin yhteisön, jossa tehtiin töitä ja vietettiin yhdessä vapaa-aikaa. Lapset näkivät urheilun elävän legendan ja maistelivat limsaa. Kinkomaan Vitapolikseen muodostuu jälleen asuinalue, joka tarjoaa Päijänteen rannalla sadoille ihmisille kodin ja työpaikan.

”Se oli hieno ja uskomaton yhteisö. Kaikki alueella asuvat välittivät toisistaan ja auttoivat toisiaan. Tässä lähialueella asui silloin parisenkymmentä lasta. Saimme kavereita lääkärin lapsista ja pääsimme maistamaan limsaakin.”
Muistelija on muuramelainen Timo Rautiainen, jonka ajatukset palaavat Muuramen Kinkomaalle 1960–70-lukujen nuoruusvuosiinsa. Rautiaisen isä toimi Kinkomaan sairaalan verstaalla monitoimimiehenä ja äiti kotona eräänlaisena perhepäivähoitajana. Perhe asui rivitalossa lähellä sairaalaa.
Kinkomaan sairaala lähialueineen oli voimissaan. Työmahdollisuuksien lisäksi isoille ja pienille riitti toimintaa urheiluharrastuksista kesätapahtumiin, joista yhdessä keihäslegenda Jorma Kinnunen kävi heittämässä kiveä haastekisassa.
Rautiaisen perhe muutti sairaalan kupeesta Kinkomaan kylälle Timon ollessa 13-vuotias. Hän kuitenkin palasi sairaala-alueelle pian kesätöihin.
Ambulanssin kuljettajana Keski-Suomen keskussairaalan kuljetustoimistossa toimiva Rautiainen palasi Kinkomaalle pysyvämmin vuonna 2002, kun hän muutti alueella sijaitsevaan asuinkerrostaloon Impilinnaan.
Impilinna on rakennettu vuonna 1956. Alun perin se toimi Kinkomaan sairaalassa työskentelevien naisten asuntolana.
”Minulta meni kymmenen sekuntia päätöksen tekemiseen, kun sain tietää, että tästä talosta on asunto vapautumassa. Kun asuu tässä Päijänteen rannalla, ei tarvitsisi omaa kesäpaikkaa ollenkaan”, Rautiainen miettii.
Impilinnassa on huoneistoja nelisenkymmentä. Rakennus peruskorjattiin vuonna 1992.

Asuminen luo tarvetta palveluille

Kinkomaan sairaalan alue tunnetaan tänä päivänä uudenlaisena palvelu- ja asuinympäristönä Vitapoliksena. Kiinteistö Oy Kinkomaan Vitapoliksen omistavat Jykes Kiinteistöt Oy, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ja Muuramen kunta. Vitapoliksen alueen kehittämistyöstä ja hallinnoinnista vastaa Jykes Kiinteistöt Oy.
Alueen viimeiseksi mohikaaniksi itseään kutsuva Rautiainen ei miellä Vitapolista niinkään vanhana sairaala-alueena vaan modernina asuinalueena, jonka palvelut tukevat asumista ja elämistä.
Hän myöntää olleensa epäileväinen, kun koko alue meni myyntiin ja uudet kehittämissuunnitelmat myöhemmin esiteltiin.
”Alue oli välillä käymistilassa, mikä oli luonnollinen osa koko kehityskaarta. Nyt on nähtävissä, että suunnitelmat muuttuvat ja ovat jo muuttuneet todeksi. Alueelle on tulossa paljon asumista, ja sen jälkeen asukkaat kaipaavat lisää palveluja ympärilleen”, Rautiainen arvioi tulevaa.
Hänen mukaansa Kinkomaan alue on helmi asuinympäristönä. Harvalla kaupunkiasukkaalla on järvi aivan naapurissa. Talvella vieressä on muun muassa hiihto- ja kelkkareitit ja kesällä venelaituri.
”Impilinnassa asumisessa on jotain terapeuttista. Kuljen aamuisin ulos itäpuolen ovesta suoraan auringonnousuun. Illalla aurinko laskee ikkunastani ’sisään’ ja sanoo, että nyt on aika levätä.”

Timo Rautiainen sanoo Kinkomaalla Impilinnassa asumisen tarjoavan tasapainoa työn ja vapaa-ajan välille. Asukasmäärän kasvaessa Kinkomaalla, hän laskee palvelutarjonnan lisääntyvän.