Kuvia - Vanhat rakennukset

Päärakennus

Museoviraston suojelema päärakennus on Vitapoliksen sydän. Rakennukseen suunnitellaan monipuolisia palveluita niin alueen asukkaille kuin yrittäjille. Lue päärakennuksen historiasta.

Katso video upeasta päärakennuksesta! Kuvaaja Juhani Mikkola, VideoDrone.


Ylilääkärin asuinrakennus

Vuonna 1930 valmistunut ja Toivo ja Jussi Paatelan suunnittelema ylilääkärin asuinrakennus toimi nimensä mukaisesti sairaalan ylilääkärin asuntona. Asunnon ulko-ovi on suorassa linjassa päärakennuksen sisäänkäynnin kanssa, ja näiden kahden rakennuksen väliin jäi muotopuutarha. Rakennus on toiminut myöhemmin Muuramen kunnan päiväkotina.

Toisessa videopätkässä näkyy myös päärakennus, jonka oikealla puolella pilkottaa juhlatalo Jussila ja vasemmalla puolella hoivakoti Paatela. Kuvaaja Juhani Mikkola, VideoDrone.


Lastenparantola

Lastenparantola on Jussi Paatelan suunnittelema tuberkuloosiparantola, joka valmistui vuonna 1939. Alun perin lastenparantolassa hoidettiin tuberkuloosiin sairastuneita lapsia ja järjestettiin kansakouluopetusta. Rakennus peruskorjattiin ja siinä toimii nyt taiteeseen ja kulttuuriin erikoistunut hoivakoti Paatela. Hoivakodissa on 29 asukaspaikkaa, ja se on nimetty alueen alkuperäisten arkkitehtiveljesten mukaan.


Isännöitsijän ja alilääkärin asuintalo

Jussi ja Toivo Paatelan suunnittelema alilääkärin ja taloudenhoitajan eli isännöitsijän asuintalo on yksi parantolan ensimmäisen rakennusvaiheen rakennuksista. Julkisivultaan symmetrinen kaksikerroksinen huvila valmistui vuonna 1930, ja se pitää sisällään kaksi kaksikerroksista asuinhuoneistoa. Rakennus on toiminut myös apuvälinevarastona.

Videokuvaaja Juhani Mikkola, VideoDrone

 


Impilinna

Impilinna on vuonna 1956 rakennettu asuinkerrostalo. Alun perin se toimi Kinkomaan sairaalassa työskentelevien naisten asuntolana. Impilinna on esimerkki erinomaisesta 1950-luvun työsuhdeasuntorakentamisesta. Rakennus on peruskorjattu 1990-luvulla, ja se on edelleen asuinkäytössä. Tällä hetkellä Impilinnasta, eli nykyiseltä nimeltään As. Oy Muuramen Kinkorannasta on myynnissä asuntoja. Katso OPKK:n asuntoesittely täältä.


Ankkalinna

Kangaslammen rannalla sijaitseva Ankkalinna rakennettiin vuonna 1956. Se suunniteltiin Kinkomaan sairaalan kahden lääkärin ja konepäällikön asuinrakennukseksi. Rakennuksessa on kolme asuntoa, jotka ovat edelleen asuinkäytössä.


Osastolääkäreiden asuintalo, Vasari

Vuonna 1937-1939 rakennettu, arkkitehtien Jussi Paatelan ja T. Helinin piirtämä osastolääkäreiden asuinrakennus kahdelle perheelle.


Rivitalo

Konehenkilökunnan asuinrakennukseksi rakennettu vuosina 1937-1939. Rakennus on neljän 48 neliömetrin suuruisen pienasunnon rivitalo. Erityisen viehättävä piirre on jokaisen sisäänkäynnin vieressä kasvava kotikoivu. Todennäköisesti Suomen ensimmäisiä rivitaloja.


Talousrakennus

Keski-Suomen parantolan asuin-, leipomo- ja pesularakennukseksi vuonna 1930 valmistunut asuin- ja talousrakennus on Toivo ja Jussi Paatelan suunnittelema. Talo oli alun perin 2-kerroksinen. Rakennus on toiminut myös varastona ja sairaalahenkilökunnan asuinrakennuksena. Vuosien saatossa rakennus on päätynyt huonoon kuntoon, ja se tullaan purkamaan lähivuosina.


Sauna

Talo on rakennettu alunperin hoitohenkilökunnan saunaksi. Nykyisin myös asuinrakennus.